Al jaren ben ik verliefd op Japan en de Japanse taal. En natuurlijk ook: de Japanse keuken. Nu moet ik bekennen dat alles wat uit de zee komt niets voor mij is. Gelukkig vind je niet alleen Sushi en zeewier in het gemiddelde restaurant in Japan, maar hebben ze nog talloze andere lekkernijen die je eigenlijk niet mag missen. Leer hier hoe je eet smakelijk in het Japans zegt!

Eet smakelijk – Japans

Voor het eten zeggen Japanners itadakimasu, wat “ik ontvang nederig” betekent. Je gebruikt het bijvoorbeeld ook als je iets van iemand krijgt. In het Japans schrijf je het zo:

Hiragana: いただきます (itadakimasu)
Kanji en Hiragana: 頂きます(itadakimasu)
Uitspraak:  ieh-tah-dakki-mas

Na het eten bedanken Japanners ook nog voor de maaltijd die ze hebben gehad door gochisousama te zeggen. Dit betekent “bedankt voor de goede maaltijd”.

Ik knuffel een plank

Je weet nu hoe je eet smakelijk in het Japans zegt. Ken je de wereldgerechten van de Knorr? Ik vind het leuk hoe ze bij elk wereldgerecht in de taal van het desbetreffende land eet smakelijk erbij zetten. Alleen… bij de Teriyaki (wat trouwens overheerlijk is) hebben ze een foutje gemaakt. In plaats van itadakimasu staat er nu al zo lang ik me kan herinneren (dus minstens zeven jaar) Ita Dakimasu. Schrijf je dit in het Japans met de juiste karakters, dan staat er:

板抱きます (ita dakimasu)

De eerste Kanji staat voor (houten) plank. Het werkwoord dakimasu betekent knuffelen. Knorr vertelt ons al meer dan zeven (!) jaar om niet lekker onze Japanse maaltijd te eten, maar om een plank te knuffelen. Ergens vind ik het wel leuk, en zorgt voor een extra lach als ik teriyaki weer eens maak! Misschien moet ik het toch maar eens vertellen…

Geplaatst op

in